• Novinky

            • Riaditeľské voľno

            • Udelenie riaditeľského voľna –oznámenie

               

              Na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a

              vzdelávaní /školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov v

              znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z.z., o podrobnostiach a organizácií školského roka na ZŠ, SŠ, ZUŠ, PŠ,OU a JŠ v znení vyhlášky MŠVV a Š SR č. 518/2010 Z. z. ktorou sa mení vyhláška MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach a

              organizácii školského roka na ZŠ, SŠ, ZUŠ, PŠ, OU a JŠ

               

              udeľuje

              riaditeľstvo Základnej školy Červený Kameň dňa 8.októbra 2018 (pondelok)

              riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov (odstavenie elektrickej energie na základe oznámenia SSE).

            • Jesenná výzdoba

            • S príchodom jesene sa do farebných šiat obliekol i interiér školy. Žiaci priniesli jesenné plody na výstavu, vytvorili papierové dekorácie  a s pomocou rodičov  sme spolu vytvorili v škole príjemnú jesennú atmosféru.

            • Didaktické hry

            • Dňa 7.septembra 2018 sme mali v škole didaktické hry. Žiaci sa počas prvých dvoch vyučovacích hodín oboznámili s teoretickou časťou programu didaktických hier a v praktickej časti sa presunuli žiaci na stanovište a plnili praktické úlohy didaktických hier. Napr. precvičovanie techniky obväzovania poranení, triafanie kamienkom na cieľ, štafeta s prekonávaním prírodných prekážok, pomenúvať rastliny...).Didaktické hry splnili svoj cieľ a žiaci sa naučili opäť nové činnnosti z nielen teoretickej, ale aj z praktickej časti.

            • Gulášikové popoludnie

            • Do galérie gulášikové popoludnie boli pridané fotografie.

              22.júna 2018 Rada školy spolu s Rodičovským združením pri ZŠ spolu s rodičmi pripravili pre žiakov Gulášikové popoludnie na chate v prírode. Žiaci boli odmenení za ich celoročnú usilovnú a svedomitú prácu. Pani riaditeľka pripravila zaujímavé hry a súťaže nielen pre deti, ale aj pre rodičov a pomáhala jej moderátorka Bronka Kumanová z tretej triedy. Vymaľovali sme si kamienky, totemy, pochutnali na vynikajúcich koláčikoch od mamičiek a prežili sme veselé a radostné popoludnie. Rozlúčili sme sa štvrtákmi a prajeme im veľa školských úspechov, tvorivosti a čo najlepšie výsledky v ich ďalšom štúdiu. 

               

            • Osviežujúca fontána

            • Horúce už takmer letné dni nás inšpirovali k premýšľaniu nad tým ako si spríjemniť hodiny popoludňajších chvíľ v škole. Bazénik nevyhovoval (malý). Viac hláv, viac rozumu. Ujo Dušan pomohol a vyrobil nám fontánu v školskej záhrade - praktickú !!! Vyhovuje hygiene, zmestíme sa pod ňu všetci, ľahko sa zbalí a uprace.... a najmä nás osviežiiiiiii. ĎAKUJEME!

          • MDD
            • MDD

            • Medzinárodný deň detí (skr. MDD) je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Medzinárodný deň detí sa zvyčajne (ale nie všade) oslavuje každoročne 1. júna. Na Slovensku (a v niektorých ďalších krajinách bývalého sovietskeho bloku) sa slávi od roku 1952.

              Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (World Conference for the Wellbeing of Children) v Ženeve, v Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo práve 1. jún bol vybraný ako MDD. Avšak tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách.

              Prvý jún sa uchytil obzvlášť v komunistických krajinách, kvôli čomu vznikla mylná domnienka, že MDD bol komunistický vynález. Avšak Deň detí sa napríklad v USA oslavoval prvýkrát už v roku 1925, a to v San Franciscu.

          • Školský výlet
            • Školský výlet

            • V rázovitej obci Čičmany, ktorá je vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu, spravuje Považské múzeum dve drevenice – Radenov dom a Dom č. 42. V oboch sa nachádzajú expozície sprítomňujúce život našich predkov, ktorý mal v Čičmanoch svoje jedinečné špecifiká neopakovateľné nikde vo svete. Expozícia zachytáva bývanie vo forme veľkorodiny, ktoré bolo pre Čičmany typické do začiatku 20. storočia. Moderná expozícia je vytvorená formou diorámy – keď návštevník vstúpi do objektu, akoby sa práve život zastavil... a všadeprítomná atmosféra minulosti vtiahla do svojho diania aj nás a spoznali sme spôsob života, tradičné ľudové kroje, pracovné nástroje, remeslá i ľudové zvyky a tradície z minulosti našich predkov.

              Súčasťou kultúrneho dedičstva na Slovensku je rezbárstvo .Vedľa farského kostola Narodenia Panny Márie v Rajeckej Lesnej je umiestnený vyrezávaný pohyblivý Slovenský betlehem, ktorý vytvoril majster Jozef Pekara v rokoch 1980 – 1997. Je to najväčšia drevorezba svojho druhu na svete a výnimočný výtvor svetového formátu.

              Scéna Božieho narodenia sa nachádza uprostred pôsobivého vyrezávaného diela a okolo nej sú zastúpené všetky slovenské regióny svojimi najznámejšími miestami a pamiatkami.

              Rajecká Lesná je pútnickým miestom a neďaleko betlehema sa nachádza kalvária s krížovou cestou, na konci ktorej je kostolík Nanebovstúpenia Pána. Pod kalváriou vyteká liečivý prameň. Plní zážitkov, nových informácií sme sa spokojne a šťastne vrátili domov.

               

               

               

               

               

            • Stavanie mája

            • Posledný aprílový podvečer mládenci z obce postavili krásny, farebný máj pre dievčatá v škole, za čo im srdečne ďakujeme. A nielen mládencom - všetkým ochotným dobrovoľníkom, ktorí pridali ruku k dielu a obecnému úradu za pomoc pri organizácii. ĎAKUJEME !

            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľka Základnej školy v Červenom Kameni 228 oznamuje, že v dňoch 30.apríla 2018 a 7.mája 2018 vyhlasuje riaditeľské voľno podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách v znení vyhlášky č. 518/2010 Z.

            • Marec - mesiac knihy

            • Niekto má rád obrázkové knihy o zvieratkách, rozprávky, bájky, povesti, o prírode, či príbehy zo života, Knihy zo sveta vedy a techniky, cestopisy a životopisy, dobrodružné knihy, atlasy či encyklopédie. Iní majú radi verše a poéziu.

              Pri pátraní, prečo sa marec už roky pripomína ako mesiac knihy, sme sa dopracovali k známej a zaujímavej postave slovenskej histórie, ktorou bol  – Matej Hrebenda  Hačavský.

              Tento legendárny šíriteľ slovenskej a českej  knihy a tým aj osvety a vzdelanosti sa narodil aj zomrel v marci. Hoci bol slepý, natoľko miloval knihy, že sa mu stali osudom. Putoval po Gemeri, Malohonte až do Viedne, zbieral staré rukopisy. Medzi slovenských vlastencov roznášal nové slovenské a české knihy. Zaslúžil sa týmto rozvíjanie slovenského národného povedomia.

              Rozširovaním obľúbených kalendárov, šlabikárov a kníh sa zaslúžil, že aj nevzdelaní a chudobní ľudia spoznávali knižnú kultúru a získavali prehľad o verejnom dianí. Svoju súkromnú zbierku kníh daroval Matici slovenskej a prvému slovenskému Gymnáziu v Revúcej.

              Marec – mesiac knihy bol prvýkrát vyhlásený v roku 1955. Dnes úlohu Mateja Hrebendu  plnia knižnice, ktoré sprístupňujú svoje knižné fondy čitateľom po celý rok.

              Aj v našej škole sa v marci pracuje s knihami viac ako inokedy. Žiaci navštevujú školskú a okresnú knižnicu, chystajú projektové vyučovanie, čitateľský maratón, besedu so spisovateľkou, burzu kníh a iné. 

               

            • Návšteva žiakov materskej školy

            • 9.marca dopoludnia sme privítali našich kamarátov z MŠ. Moderátorka Rebeka nás sprevádzala programom, ktorý si pripravili žiaci ZŠ (bábkové divadlo, príbeh o žabej škole, báseň Tramtararam ja rád rátam, Žabie škola, spoločné obrázkové čítanie so škôlkarmi...). Keďže je marec - mesiac knihy, vyrobili sme si spolu záložku do knihy, prečítali si písmená abecedy, návštívili školskú knižnicu a veru sme sa aj spolu pohrali kolo kolo mlynské, oli oli Janko... ˇprežili sme príjemné spoločné dopoludnie a pre každého škôlkára žiaci  ZŠ pripravili farebnú krabičku so sladkým prekvapením.

            • Tradície a ľudová kultúra na Slovensku

            • Prierezová téma Tradičná ľudová kultúra je súčasťou vyučovacieho procesu. Jej obsahom je i oboznamovanie s tradičnou  ľudovou hudbou na Slovensku. Počas vystúpenia Majstra hry na hudobných nástrojoch mohli žiaci vidieť a počuť hru na drungli, fujare, trubke, gajdoch, dvojitej píštale, ozembuchu, pastierskom biči, panovej flaute - pochádza z Rumunska, harmonike... vypočuli sme si ľudové piesne piesne, pastierske a zbojnícke piesne.

            • Karneval

            • Chystajte si, deti, masky, bude smiech a špás,

              fašiangový karneval prišiel medzi nás.

               

              Kráľ a šašovia, všetci sú už tam.

              Detský karneval práve prišiel k nám.

               

              Tak sa teda na tú slávu aj ty pozrieť príď!

              Poď sa s nami zahrať na to, čím by si chcel byť.

               

              Kráľ a šašovia, všetci sú už tam.

              Detský karneval práve prišiel k nám.

            • OZNÁMENIE

            • Udelenie riaditeľského voľna.

               

              Na základe § 150 ods. 5 zákona NR SR č. 245/2008 Z. z. o výchove a

              vzdelávaní /školský zákon/ a o zmene a doplnení niektorých zákonov v

              znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z.z., o podrobnostiach a organizácií školského roka na ZŠ, SŠ, ZUŠ, PŠ,OU a JŠ v znení vyhlášky MŠVV a Š SR č. 518/2010 Z. z. ktorou sa mení vyhláška MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach a

              organizácii školského roka na ZŠ, SŠ, ZUŠ, PŠ, OU a JŠ

               

              udeľuje

              riaditeľstvo Základnej školy Červený Kameň dňa 22.12.2017

              riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

               

              PaedDr. Zuzana Gáborová